Omakotitalot tehdään entistä suuremmiksi. Niissä on enemmän neliöitä, ja ne ovat myös entistä korkeampia ja ympäristössään hallitsevampia. "Vanhat" 1970-luvun omakotitalot ovat niiden rinnalla piskuisia matalia majoja. Vanhat kesämökit häpeävät pienuuttaan viereen rakennettujen huviloiden rinnalla: mitä lie aittoja – yhä harvempi edes muistaa niitä käytetyn kesäasumiseen. Koulut ja opistot hylkäävät vanhat punatiiliset opetusrakennuksensa pihan perälle ja rakentavat keskeisille, näkyville paikoille uusia päärakennuksia, joissa on iso sali, edustustiloja ja tietysti vaikuttava sisääntuloaula. Lähiöiden ja asutusalueiden ruokakaupat eivät enää ole entisiä perin tavallisen näköisiä rakennuksia, joissa vain sattuu sijaitsemaan ruokakauppa, vaan (valikoiman laajuudesta riippumatta) isoja ja näyttäviä pytinkejä, joissa ei voi sijaita mitään muuta kuin ruokakauppa.
Pysäköintialueet kasvavat. Kadunvarsipysäköinnistä ja parinkymmenen auton parkkipihoista on edetty valtaviin pysäköintipeltoihin ja tietysti maanalaisiin parkkiluoliin, joita kaupungeissa rakennetaan, vaikka kaupunkilaiset eivät tykkää niistä ollenkaan. Ja autothan ne vasta kasvavatkin. Vaikka 1990-luvulla (lamavuosikymmen!) maisemakuvaan ilmestyi paljon uusia pieniä henkilöautoja ja jopa Mersu lanseerasi pikkumallin, joka kaatui testeissä (Mercedes-Benz perseelleen lens!), 2000-luvulla joka toisella on joko farmari tai citymaasturi ja ihan tavallisissakin henkilöautoissa saa yhä useammin huutaa takapenkiltä etupenkille tai päinvastoin. Televisioruudut kasvavat niin, että kun kaikilla ei ole varaa entistä isompaan asuntoon (vaikka pikkuasuntojen huonekorkeuskin on kasvamaan päin), liian isoa ruutua töllätään typerryttävän läheltä. Joka kotiin myytävien koneiden ja laitteiden lukumäärä kasvaa. Ruoka- ja juoma-annosten koot kasvavat, minkä vuoksi tarvittavan liikunnan määrä kasvaa.
Kaiken edellisen seurauksena energiantarve kasvaa. Sähköä joudutaan tuottamaan yhä enemmän ja enemmän. Lämmitystä tarvitaan sisätilojen kasvaessa aina vain enemmän. Rahaa kuluu ihmisillä ja ihmisyhteisöillä koko ajan enemmän. Kaikesta tästä on täydellistä turhuutta yhä isompi ja isompi osuus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti