maanantai 24. tammikuuta 2011

Harmi ja riesa

Muuan kaveri järjesti valmistujaiskekkerit Keski-Suomessa eräänä kesänä 2000-luvun alussa. Kiinnitimme huomiota pihapiirin rakennusten kutsumanimiin: Harmi ja Riesa. Muistan vitsailleeni, että seuraavaksi täytyy nimetä jokin rakennus Kiusaksi. Myöhemmin olen herännyt siihen tosiasiaan, että Harmi ja Riesa ovat yleisessä käytössä koirien, joskus kissojenkin niminä. Äsken tehty nopea nettihaku löysi myös ainakin yhden Piina-nimisen lemmikin.

Miksi tällaiset nimet? Eläimen nimenä Harmilla voi olla sama suhde harmaaseen kuin Mustilla mustaan, ja kun sanalla on niin hassu kaksoismerkitys, Riesa on voitu keksiä kaveriksi hupimielessä. Maalaamaton hirsipintakin on usein harmaa, mikä ainakin teoriassa voisi selittää rakennuksen nimen. Lemmikin nimenä Harmin ja Riesan ilmeisen laajaa levinneisyyttä on voinut auttaa huvittuneisuus siitä, että nimiä on ylipäänsä käytetty. On kerta kaikkiaan niin hassu ajatus nimetä koira Riesaksi, että niin tehdään yhä uusissa kodeissa.

Toinen selitys voisi lähteä vanhasta suomalaisesta kulttuurista. Kissat ja koirat, kuten tietysti rakennuksetkin, ovat klassisessa mielessä omaisuutta. On ehkä ajateltu, että kotieläimen kutsuminen Kaunoksi tai talon nimeäminen Linnaksi on pahaa verta herättävää kerskailua. Vanhaluterilainen "vaivalloinen maallinen taivallus" -diskurssi ja raamatullinen "joka itsensä ylentää, se alennetaan" -idea ovat sekoittuneet taikauskoisiin epäonnenmanaamisajatuksiin. Tässä valossa on aika luontevaa, että rakennus tai kotieläin on olevinaan pelkkä harmi ja riesa, jollaisen kanssa täällä joutuu diilaamaan.

2 kommenttia:

  1. Itse asiassa en pidä siitä, että lemmikki saa "vaivalloisen" kuuloisen nimen. Toki jokainen lemmikki tai mikä tahansa huollettava on vaivalloinen toisinaan. Mutta siksi sen otan, että huollan sitä. Siksi itse annan rakkaalle lemmikille itselleni sopivan kauniin nimen. Mutta sallittakoon huumori ja sarkasmi myös. Kukas ei ole huutanut sille rakkaalle että voi v..., nyt oli viimeinen kerta kun sänky on karvattu?

    VastaaPoista
  2. Minusta tuntuu, että ystävättäreni ei ole huutanut. Hän tuntuu olevan ihan oikeasti niin karvaisten ystäviensä pauloissa, että se sängyn karvaisuuskin kuuluu asiaan. Mutta hänen lemmikeillään onkin klassisen kauniit nimet, esimerkiksi valkoinen islanninlammaskoira on nimeltään Luna.

    VastaaPoista