keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Niljaat palkat

Moraalipaniikki!!1! Nuoret tytöt kulkevat pakkasessa tennareissa nilkat paljaana! Ja ne – oikeastaan jo nuoret naisetkin – käyttävät laajalti kalsareita päällysvaatteena (=leggingsejä, toim. huom.). Ja tietenkin tuijottavat älykännyjään herkeämättä edes ulkona liikkuessaan, syödessään tai koulutunnilla. Moraalipaniikki!!!!112!

Minkä tähden paheksumme tällaisia asioita? Miksi emme paheksu ollenkaan samanlaisella ns. apinanraivolla esimerkiksi palkattoman työn teettämistä? Tai asekauppoja Arabiemiraatteihin ja Saudi-Arabiaan, sote-katastrofin vääjäämätöntä asteittaista kehittymistä, turvapaikanhakijoiden lähettämistä takaisin lähtömaihinsa tosiasiallisesta tappouhasta huolimatta, ponnettomuutta ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa? Epäilen, että paljaiden nilkkojen kaltaisten ilmiöiden käyttövoima piilee juuri tässä ristiriidassa.

Ehkä tytöt tiedostavat omalla tavallaan, kuinka naurettavaa on, että meillä aikuisilla on käsiteltävänä käsittämättömiä kohtalonkysymyksiä, emmekä viitsi ratkaista niitä tai tehdä asioille yhtään mitään. Ja he vääntävät rautalangasta, kuinka typerryttävä meidän arvojärjestyksemme on. Rock, punk tai edes hiphop ei ole enää kapinaa, koska ne on sulautettu establishmentin maailmaan; samoin on käynyt useimmille kirosanoille, ja juopottelullakin alkaa olla suorastaan oikeistolainen leima. Tupakointi tekee ymmärtääkseni pientä paluuta, koska kaikki ns. järkevästi ajattelevat ihmiset pitävät sitä jo ihan kauheana. Ja aina on uusia maailmoja, joista vielä päästään tuohtumaan: paljaista nilkoista talvella, puhelimen itsepäisestä tuijottamisesta tai "päällyskalsareista".

Viime päivinä sosiaalinen media on kohissut siitä, kun naispuolinen toimittaja (Anni Saastamoinen) oli ilmeisesti twiitannut aiheesta "kakka". Joukko vanhoillista nettimediaväkeä pahastui siitä ihan kunnolla. En edes tiedä, mitä Anni on sanonut, en ole jaksanut penkoa. Koko kuvio on alusta loppuun täysin älytön.

Vielä on asioita, jotka herättävät pahennusta. Hyvä niin. Niillä asioilla on yhteiskunnassamme yllättävän tärkeä funktio.

3 kommenttia:

 1. Keiju!

  Nyt haukut väärää puuta, ehdottomasti! Tietäisit sen, jos olisit kuuntelemassa keskusteluja vesijumpan jälkeen. Me 70+ naiset ollaan yksselitteisesti kauhuissamme flikkojen terveydestä.

  Joka toisella meistä on joku nivel vinksallaan tai ainakin kipiä. Paljaat nilkat saavat aikaan meissä kollektiivisen hytinän: palelee! Siitä tulee vähintään flunssa. Ihan samaa ollaan päivitelty ylipäänsä hirveän tiukoista vaatteista. Ja että piti pari vuotta sitten kulkea napa paljaana marraskuun viimassa! Huhhuh.

  Nyt ei tule mieleeni ketään meistä, jolla olisi jalassaan pelkästään kalsarit. Kyllä siinä pitää olla verkkarit ja mieluummin vielä tikkikangaspöksyt että kestää tallustella -10 asteen pakkasessa pois vesijumpasta.

  Ei tästä saa moraalikysymystä enää millään konstilla. Niihin aikoihin kun wieniläisvalsseja ruvettiin tanssimaan, hyvin tärkeä kysymys on ollut että näkyykö tanssiaisasuisen aatelisneidon nilkka sieltä tyrnyyrin (?) alta. Se ehkä ei ollut terveyskysymys. On mahdollista että se on ollut alku patriarkaatin vastaiskulle, se kysymys nilkoista.

  Wienin tanssiva kongressi oli Napoleonin sotien päätepiste, oliko se nyt 1814 vai 1815, mutta oli kumminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehei, ehei. Joku saattaa saada sen flunssan, toinen taas ei. Joku saa "kapinallisesta" tupakoinnista keuhkoahtauman, toinen taas ei. Irrationaalisuus on kapinaa jo sinänsä, kun jollekin asialle ladellaan niin yksiselitteisiä perusteluja, että vähemmästäkin alkaa epäilyttää.

   Lisäksi tässä ilmenee se "nuorisoon" (en käytä tuota sanaa ikinä muutoin kuin ironisesti) yleensäkin kohdistettava virhe: nuorten ihmisten ei anneta itse tehdä omia virheitään. Sen myötä he eivät opi yhtään mitään. Jollakin (vähintään) alitajuisella tasolla nuoret tajuavat tämän. Eivätkä tottele.

   Poista
 2. Jep. Tottahitossa nuorena pitää tehdä virheitä. Nikotiinista ja kofeiinista tulee riippuvaiseksi ja se on addiktio. Mutta nuorena pitää matkia vähän vanhempia, jotka esittävät voittamatonta tyyppiä, ihan sukupuolesta riippumatta.

  Mutta just tänään luin, taisi olla Hesarista, että kyllä paljaat nilkat ovat paha juttu. Jos laps ja nuori astelee kiiruusti ja rupeaa juoksemaan, niin voi käydä niin että kylmyyttään ja kuivuuttaan paljaat akillesjänteet vioittuvat. Ja niiden kans ei ole leikkiminen.

  Ei tämä nyt ollut oikein hyvä vastaus, koska olisi pitänyt muistaa mistä luki. Akilles-jänne vain on niin ratkaisevassa asennossa kun pitää koossa säärtä ja jalkaa, jopa polvea, että sitä ei pitäisi ruveta altistamaan. Minusta kyllä siis varmuuden vuoksi.

  Eilen uimahallilla joku ylenpalttisen ystävällinen nainen kehui kirpparilta ostamaani kauhtunutta flanellipaitaa kauniiksi. Piruhan minuun iski. Sanoin että kyllähän tätä pitää ennemmin kuin paleltuu. Ja hän että niin ja ne paljaat nilkat! Minä sanoin että hetkinen, pitää saada kuulolaite korvaan. (Olin lukenut huulilta, sitten naisen hymy sotki sen lukemisen.) Pidin hänelle esitelmän siitä, miksi minusta juuri täälläpäin asuvat ihmiset ovat vastuuttomia, koska minä(kin) olen kuuroutunut sikotaudin jälkeen tulleesta pahemmasta tulehduksesta ja ne hyväkkäät eivät "usko" rokotuksiin! Tahtovat enemmän kuuroja lapsia ittelleen!

  Taisin järkyttää perinpohjaisesti. Hän päätyi toistelemaan lievästi hysteerisesti että tuosta pitäisi kyllä informoida enemmän. En sanonut sille että juurihan minä informoin.

  Olen varma siitä että saarnani on jo ehtinyt levitä. Niinkus näet, paljaista nilkoista voi lähteä vaikka minkälainen sosiaalinen liike!

  VastaaPoista