keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Lisää puppua maailmaan

Moni netinselailija on törmännyt Puppulausegeneraattoriin, palveluun, joka tarjoaa valmiita mitääntarkoittamattomia jargon-lauseita joka lähtöön. Puppugeneraattorin genre on imitoitu Pekka Himasen ja muiden näennäisvisionäärien höpinöistä, joilla on valtava arvovalta, muttei tyhjänpäiväisen sanahelinän takana paljonkaan sanottavaa. Hakusana "Guggenheim" tuotti minulle äsken seuraavanlaisen puppulauseen: "Lienee sanomattakin selvää, että Guggenheim vaatii täsmällisyyttä ja päättäväisyyttä, ja kannustaa kehittämään organisaatiossa toimivien vastuunalaista asennetta." Joopa joo. Seuraavalla yrittämällä sama hakusana antaa tulokseksi aivan erilaisen puppulauseen.

Toisaalla erilaiset blogikirjoittajat ja keskustelufoorumien aktiivinäpyttelijät tuottavat toisenlaista puppua, joka sekin vaikuttaa siltä kuin taustalla olisi jokin random-periaatteella toimiva generaattori. Esimerkiksi on ihan kansanedustajaa myöten väitetty sateenkaariväen, vihervasemmiston ja pahimmillaan kirkonkin olevan islamilaisen maailmanvallankumouksen asialla. Kokeilin huvin vuoksi paperilappusilla, millaisen poliittisen puppuväittämän saisin väännetyksi nykyisistä vakiohöpinöistä. Tulos oli näin säkenöivä: "Juutalaisten salaliitto hyötyy Bilderbergin rokotuksista, sillä vihervasemmisto pelaa satanistisen illuminatin, maahanmuuton ja islamin pussiin, samalla kun Talvivaara nauraa ja lisää voittoaan." Joskin myönnän, että näin loistelias virke syntyi vasta toisella yrityksellä.

Hei, mutta ehkä tässä onkin ideaa! Täytetään maailma puppulauseilla, joissa ei ole oikeasti järkeä, vaikka tavalla tai toisella (politiikan tai populismin huipulla) sekaisin mennyt mieli loihtiikin niihin sellaista tyhjästä. Syydetään puppua sumeilematta kaikilla rintamilla, niin että kahvipöytäkeskusteluissa, sosiaalisessa mediassa ja tiedonhaussa ei ole enää minkäänlaista tolkkua. Annetaan filosofian olla avoimesti puppua, poliittisen propagandan olla pupuista pupuinta, tiedekeskustelun, mediakeskustelun (Paska twiitti retwiittasi loistavasti markkinointiviestintäviikon "antia"!) ja ihan arkipäivän keskustelunkin suosiolla puppuuntua. Olisi aika jees, jos siinä vaiheessa vapunpäivää, missä krapula alkaa muuttua humalaksi, tölväisty imbesillimäisyys edustaisikin selväpäisempää ajattelua kuin ihmisten välisen kommunikaation valtavirta!

Lopputuloksena olisi luonnollisesti, että kaikki oikeasti asioista kiinnostuneet tai huolestuneet ihmiset luopuisivat puppulauseista pysyvästi ihan vain erottuakseen valtavirrasta ja saadakseen huomion. Aidot asiat palaisivat keskustelun keskiöön. Ja maailma pelastuu! Vai?

2 kommenttia:

  1. Hui olkoon, kävin lueskelemassa Paskan Twiitin twiittauksia. Siellä oli uudelleentwiitattuna kyllä aivan sielua kylmäävää semmamatskua. Onkohan kiva olla töissä tekemässä rahaa ei-mistään? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Huvittaakohan edes tietää, kuinka ison osan puppu kattaa meidän bruttokansantuotteestamme. :)

      Poista